Στο πλαίσιο του προγράμματος Early Warning Europe, με στόχο την Έγκαιρη Προειδοποίηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση και τη Δεύτερη Ευκαιρία των Επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 22, 23 και 24 Οκτωβρίου μία σειρά από συναντήσεις με πάνω από 30 εκπροσώπους όλων των εταίρων από Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη σε κάθε χώρα και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.
Η τεχνογνωσία των Δανών
Την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Danish Business Authority της Δανίας, κ.κ. Niels-Peter και Helle Holtsø, παρουσίασαν, στα γραφεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το εργαλείο που έχει αναπτυχθεί στην χώρα τους για την έγκαιρη προειδοποίηση του κινδύνου των επιχειρήσεων.
Το εργαλείο αυτό, όπως εξήγησαν, αξιοποιεί τα επίσημα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και με τη χρήση αλγόριθμων Machine Learning δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν όσες διατρέχουν κίνδυνο, με στόχο στη συνέχεια να τους δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές, για να μειωθούν οι προσωπικές, επιχειρηματικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες από την κρίση.
Στην παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής που πραγματοποιήθηκε με την χρήση των δημοσιευμένων στοιχείων (Ισολογισμών) 100 ελληνικών επιχειρήσεων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Επιστημονικής και Γραμματειακής Υποστήριξης των Συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της ΕΓΔΙΧ εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Πληροφορικής από το ΕΕΑ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Από το ΕΕΑ στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κος Σύρος Κοσκοβόλης, Υπεύθυνος του Προγράμματος, η κα Άννα Γκρινιάρη, Project Manager και ο κος Βάιος Κώτσιος, Σύμβουλος Διάγνωσης και αναλυτής δεδομένων.
Εκπαίδευση Μεντόρων στο ΕΕΑ
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκπαίδευση Ελλήνων Μεντόρων του Early Warning Europe από εξειδικευμένους εκπαιδευτές Μεντόρων από Βέλγιο και Πολωνία, τους 1) κ. Pol Velmore από τον οργανισμό DYZO ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση των αναγκών των επιχειρηματιών σε κρίση και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση τους 2) την κα Ελένη Tzokas, η οποία διαθέτει εμπειρία 23 και πλέον χρόνων στην εκπαίδευση Στελεχών Διοίκησης και σε projects για ΜΜΕ και 3) την κα Katarzyna Gierczak-Grupińska, η οποία είναι κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΒΑ, πιστοποιημένη leader κοινωνικής αλλαγής και facilitator του Διεθνούς του Διεθνούς New Leader Circle του FBN International. Ιδρύτρια και Πρόεδρος της εταιρείας Family Businesses Foundation ffr.pl από το 2011.
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου ο κ. Pol Vermone μετέφερε εμπειρία σε ό,τι αφορά την εύρεση των επιχειρήσεων, την χρηματοδότηση, την αντιμετώπιση της πτώχευσης κ.λπ. και στο δεύτερο μέρος την εκπαίδευση των Μεντόρων από την κα Ελένη Tzokas και την κα Katarzyna Gierczak-Grupińska για τις αλλαγές στις επιχειρήσεις, τον αντίκτυπο στον επιχειρηματία και τον ρόλο των Μεντόρων.
Πάνω από 50 Μέντορες συμμετείχαν στο σεμινάριο και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εξάωρη εκπαίδευση.
Συντονισμός
Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου έγινε στα γραφεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ η 8η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εταίρους και μεταξύ άλλων διαδικαστικών θεμάτων, συζητήθηκε η πολύ θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Διαχειριστική Αρχή (EASME) στο πλαίσιο του Review Meeting που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο και παρουσιάστηκαν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σε όλες τις εργασίες.
Καλές πρακτικές στην Επικοινωνία
Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου έλαβε χώρα εκδήλωση στο INNOVATHENS όπου παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές στην Επικοινωνία του Προγράμματος Early Warning Europe από τα μέλη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέλυσε συνοπτικά την κατάσταση στις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και την υποστήριξη του ΕΕΑ στο Πρόγραμμα της Έγκαιρης Προειδοποίησης.
Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους από τις ευρωπαϊκές χώρες και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για την Έγκαιρη Προειδοποίηση και τη δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους πτωχεύσαντες.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) κ. Φώτης Κουρμούσης με συνεργάτες του. Συνομίλησε με τους ειδικούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα για τη διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες.
Από το ΕΕΑ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Προγράμματος κ. Γιώργος Φλωράς παρουσίασε στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης τις δράσεις του Επιμελητηρίου στον τομέα της Επικοινωνίας και τις καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανταλλαγή εμπειριών από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Από το ΕΕΑ συμμετείχαν ο κ. Σύρος Κοσκοβόλης υπεύθυνος του Προγράμματος και η κ. Άννα Γκρινιάρη, Project Manager.
Τα συμπεράσματα του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE, στο οποίο συμμετέχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ως εθνικός εταίρος μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ, θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις στα Ευρωπαϊκά Κράτη για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Έγκαιρη Προειδοποίηση.