Άρθρο του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστών του Ε.Ε.Α., φοροτεχνικού, κ. Ηλία Χατζηγεωργίου,
σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Παντελή
Σε ομιλία της στην ημερίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών των επιχειρήσεων», η Υφυπουργός Οικονομικών Κα Κατερίνα Παπανάτσιου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μια διαδικασία που βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί εφ’ όσον είναι βιώσιμη και μετά τη λύση που θα βρεθεί. Δεν είναι μια γενική διαδικασία «κουρέματος» ή ρύθμισης χρεών και δεν είναι μια διαδικασία για να ευνοηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αυτοί που μπορούν, αλλά επιλέγουν να μην πληρώσουν τα χρέη τους προς τις Τράπεζες ή το Δημόσιο…»
Ασφαλώς κανείς δεν θέλει να βοηθήσει ώστε να διαγραφούν τα χρέη σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και σίγουρα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι μια μικρή μειοψηφία. Ο στόχος λοιπόν είναι πως θα παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν να παλεύουν για τη βιωσιμότητά τους στην οικονομική κρίση.
Νομίζω όμως ότι το κλειδί στην ομιλία της Υφυπουργού είναι η φράση «να συνεχίσει να λειτουργεί εφ’ όσον είναι βιώσιμη».
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την οικονομική κρίση που βρέθηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια…
Από την άλλη πλευρά όμως, ποιες ήταν οι διορθωτικές κινήσεις των επιχειρήσεων, ώστε να μην βρεθούν στη δεινή θέση που είναι σήμερα;
Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες πήραν όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους έδιναν ανάσα ώστε να μείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν να λειτουργούν και να δουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Ποιος τους βοήθησε ή ποιος θα τους βοηθήσει ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη που επιδεινώνουν τη θέση τους;
Στα ερωτήματα αυτά δεν απαντά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός… Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ένας έλεγχος για τα «λάθη» που έχει κάνει η επιχείρηση και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν.
Το κενό πιλοτικά έρχεται να καλυφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Early Warning Europe, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME και υλοποιείται από 15 εταίρους προερχόμενους από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία), μέσα από το οποίο θα υποστηριχθούν επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης Early Warning Europe (Έγκαιρη Προειδοποίηση) είναι η επισήμανση, σε πρώτο στάδιο και εν συνεχεία η υποστήριξη, επιχειρήσεων αποκλειστικά με προβλήματα βιωσιμότητας με σκοπό την διάσωση ή/και αναδιάρθρωσή τους. Τα άμεσα και έμμεσα κοινωνικά οφέλη της διαδικασίας αυτής σχετίζονται με την εξυγίανση των επιχειρήσεων σε κρίση και τη μείωση του αριθμού πτωχεύσεων μικρών επιχειρήσεων, την ομαλή κοινωνική επανένταξη όσων αποτυγχάνουν επιχειρηματικά, τη μείωση του διοικητικού κόστους συμμόρφωσης, την ταχύτερη επίλυση προβλημάτων του επιχειρηματία και την απονομή ποιοτικότερης δικαιοσύνης.
Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχουν:
- Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) ως εθνικός συντονιστής και
- Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ). Αντικείμενο της παρούσας πρόσκλησης είναιη παροχή δωρεάν υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις.
Οι δύο παραπάνω φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, προσκαλούν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτημα για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα.
1. Όροι συμμετοχής και επιλογής επιχειρήσεων
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, ΚΑΔ, Νομικής Μορφής, και αριθμού εργαζομένων, με μόνη προϋπόθεση να λειτουργούν νόμιμα τουλάχιστον 3 έτη (βάσει βεβαίωσης έναρξης δραστηριότητας από ΔΟΥ). Δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising). Για την επιλογή και την υποστήριξη των δικαιούχων επιχειρήσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
2. Γεωγραφική κάλυψη
Το Πρόγραμμα Early Warning Europe πρόκειται να υποστηρίξει επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του: Στην Περιφέρεια Αττικής από το ΕΕΑ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
3. Περίοδος υποβολής των αιτημάτων
Οι αιτήσεις για την λήψη συμβουλευτικής υποστήριξης θα γίνονται δεκτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και ειδικότερα έως τις 30/6/2019. Συνολικά προβλέπεται να εξυπηρετηθούν 870 επιχειρήσεις.
H υποστήριξη έγκειται:
α) στην ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων και στην παροχή πρόσθετης πληροφόρησης και
β) εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο, στην καθοδήγηση για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων.
Ειδικότερα, με βάση τη διάγνωση των προβλημάτων, είναι δυνατόν να επιλέγεται από το Μητρώο Εθελοντών Μεντόρων των φορέων ΕΕΑ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έχει συσταθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου, ο/οι κατάλληλος/οι μέντορας/ες για να υποστηρίξει/ουν τις διαγνωσθείσες ανάγκες της επιχείρησης. Το μητρώο μεντόρων εμπεριέχει ικανό αριθμό μεντόρων, κατανεμημένων ανά γεωγραφική περιοχή, την οποία και θα εξυπηρετήσουν στο πλαίσιο της διάστασης του έργου σε γεωγραφικό επίπεδο.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι της τάξεως:
α) των 15 ανθρωποωρών καθ’ όσον αφορά το πρώτο στάδιο της διάγνωσης (ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων) και της παροχής πρόσθετης πληροφόρησης και
β) έως και 6 μήνες, (με περιοδικές συναντήσεις/επαφές) καθ’ όσον αφορά την καθοδήγηση από τον/τους κατάλληλο/ους μέντορα/ες.
Καθίσταται σαφές ότι η φύση των υπηρεσιών που θα παρέχει ο Μέντορας προς την επιχείρηση, θα αφορούν στην επιχειρηματική υποστήριξη, καθοδήγηση, εμψύχωση και ενδυνάμωση της σκέψης και της επιχειρηματικής κουλτούρας του επιχειρηματία, με σκοπό να τον οδηγήσει στην υπέρβαση των δυσκολιών, αποκλειομένων άλλου είδους υπηρεσιών τεχνοκρατικού χαρακτήρα, που ανάγονται στη σφαίρα της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας, όπως, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, είναι μελέτες και έρευνες, εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες, καθώς και τεχνικές συμβουλές και εκθέσεις που αφορούν στην πληροφορική, την διασφάλιση ποιότητας, την ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας.
5. Αίτηση συμμετοχής και τρόποι υποβολής
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες του Προγράμματος Early Warning Europe, καλούνται κατ’ αρχάς, να συμπληρώσουν αίτηση λήψης συμβουλευτικής υποστήριξης και να αποστείλουν σε ΜΟΝΟ ΜΙΑ από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
infoprograms@eea.gr ή
diktyo@imegsevee.gr
6. Υποχρεώσεις επιχείρησης
Με την ένταξη για τη λήψη υποστήριξης, θα υπογράφεται συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του φορέα προς τον οποίον υπέβαλε την αίτηση και της επιχείρησης. Η επιχείρηση, θα πρέπει να συνεργαστεί σε ουσιαστική βάση, παρέχοντας το σύνολο της απαραίτητης πληροφόρησης που θα ζητηθεί στο πλαίσιο της δωρεάν υποστήριξης. Επίσης, η επιχείρηση οφείλει, εφόσον της ζητηθεί, να συνεργαστεί και να συμμετέχει ενεργά στην αξιολόγηση των υπηρεσιών και στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν την εξωτερική αξιολόγηση του έργου.
Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκινά πιλοτικά σε τέσσερεις ελληνικές Περιφέρειες και το οποίο, εάν πετύχει, μπορεί να επεκταθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια που σκοπός του είναι οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι (μέντορες) να μπορέσουν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των επιχειρήσεων.
Οι λογιστές – φοροτέχνες, σαν οι άμεσοι σύμβουλοι των επιχειρήσεων, θα έχουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στην αρχή, αλλά και στο μέλλον, να βοηθήσουν στην εξυγίανση, αλλά και στην αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων, προτείνοντάς τους να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Το όφελος δεν θα είναι μόνο για αυτούς, αλλά γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία.
Πηγή: e-forologia.gr